Az élet, mint olyan - Kineziológia - Varga Vivien Lilla -

Foglalj időpontot +36 30 480-3997

Kövess

Gyermekjóga

Minden szülő legfőbb vágya, hogy a számára legkedvesebbek, a gyerekei mindenből a legjobbat kapják. Legnagyobb kincsünket, gyermekeinket így a legjobb szakemberek kezében szeretnénk tudni. Gyermekjóga oktatói vizsgámat Csíki Mariannál, a Jóga a boldogabb gyermekkorért című könyv írójánál tettem le.

Mire jó a jóga?

A gyerekjóga egyszerre segít a harmónia megtalálásában testi és lelki szinten. Egyszerre fejleszti, nyugtatja a gyereket, így a megfelelő mese kiválasztásával más és más problémát kezelhetünk vele. Ami miatt pedig az utóbbi időben még inkább népszerű mozgásforma lett, nem más, mint a gyógyító hatása: babakorból visszamaradt mozgásokat, vagy az akkor fontos mozgások kimaradását egyaránt kiküszöbölhetjük a jógával, és nem is beszéltünk még a prevenciós céllal végzett gyakorlatokról.

Milyen életkorban javasolt?

Minden korban megtalálhatjuk azt a módot, amikor már a gyereket rábírhatjuk a gyakorlatok végzésére, csak a megfelelő eszközökkel kell hozzá közelednünk a saját életkorának megfelelően. Óvodásoknak minden alkalom egy-egy mese köré épül, míg az iskolásoknál már a fókusz a gerinc menti izmok erősítésén túl a koncentrációt segítő légzőgyakorlatokon gyakorlatokon van.

Testi szinten a gyermekjóga segít:

 • a helyes testtartás kialakításában
 • védeni a gerincet
 • kezelni a lúdtalpat
 • idegrendszeri éretlenség fejlesztésében (figyelemzavar, magatartás zavar, érzékelő központ fejlesztés, egyensúly fejlesztés, jobb és bal agyfélteke kommunikációja)
 • testtudatosság kialakításában
 • egészséges önkép, testkép kialakításában

Lelki szinten:

 • fejleszti az érzelmi intelligenciát
 • segít az érzelmek megélésében, kezelésében, irányításában, kifejezésében
 • az önbizalmat növeli
 • kiegyensúlyozottá válik
 • segít a helyes önértékelés kialakulásában
 • a szorongást, feszültséget oldja

Jógaóráim Budapesten és Miskolcon óvodáskortól egészen a tini korosztályig szólítanak meg minden gyerkőcöt, akik játszva szeretnék belső erejüket növelni és készségeiket fejleszteni.

 

Kategória: GyermekLanc | Szóljon hozzá most!

Agytorna nem csak gyerekeknek!

Mi köze a tolatásnak, teherbírásnak ahhoz, hogy integráltan működik-e a két agyféltekéd?
Nagyon sok, hiszen ahhoz, hogy egyszerre észleld az autó hátulját, nézd a tükröket, mozgasd a kormányt és még a rádióban szóló hírekre is figyelj, több agyi területet kell aktívan tartanod, amelyek együttes munkájából fakad a tökéletesen parkolás. A kéz-láb-szem koordináció mindennek alapja, ahogy a térlátás és talán az optimizmus is.
Mind fejleszthető. A kérgestest, mely híd a két agyfélteke között a Brain Gym, azaz Agytorna gyakorlataival fejleszthető, az átjárhatóság növelhető, ahogy az integrált agyi működés is. Mind a business világban, mind a hétköznapok során ezernyi inger éri minket pillanatok alatt. Ahhoz, hogy azokat hatékonyan fel tudjuk dolgozni és adekvált, azaz megfelelő válaszreakciót adja reagáljunk, ahhoz mindkét agyféltekénk szükséges.

Hétköznapi eset, hogy a járdán álldogáló telefonálók állják el az utat. Ha te is közéjük tartozol és amint csörög a telefon, megállsz és nem vagy képes továbblépni, érdemes felmérned hogyan működik az elméd. Két párhuzamos cselekvést végrehajtani nem egyszerű, mégis nap mint nap tesszük ezt. Ha elfárad az elme, csak próbálkozásokra marad az ereje, míg ha eléri mindkét agyfélteke energiakészletét, a siker elérhetővé válik.

Könnyed, játékos, személyre szabott, összeállított gyakorlatsorral segítek, ha úgy érzed szívesen fejlesztenéd akár tanulási készséged, térlátásod vagy ha csak integráltan szeretnél jelen lenni a mindennapokban.

Egy Brain Gym kineziológia alkalom 60 perces, amely magában foglalja a helyzet feltárását, a gyakorlatok betanítását, azok pontos elvégzését, begyakorlását és a házi gyakorlatsor összeállítását.

60 perc önmagadért, életre szóló gyakorlatokkal!

Kategória: Agytorna | Szóljon hozzá most!

Szerelem, szerelem…

Megismerni és felismerni a másikban az Isteni Ént, azt jelenti magadra találsz. Megtalálhatod azt az örök kapcsolatot, mely minden embert összeköt. Egy a Forrás. Szerelemmel tekintve a másikra ugyanezt éled. Tudod, hogy összetartoztok. Minden, ami benne lüktet és felszínre kerül, belső folyamataid kristálytiszta tükre. “Te Én vagyok. “

A világ kitágul és megszűnik pár pillanatra az idő.. vagy csak nem számít többé.

A szerelem elmúlásával is képes vagy látni az öröklétet, amikor felismered, hogy nem ellened irányuló szavak alkotják a párbeszédet, hanem mindaz, ami EGY bennetek, az varázsol el és perzsel fel egyszerre. Ilyenkor tudod és talán ki is tudod mondani, hogy: “ Nem rád haragszom, csak utálom azt amit képviselsz, mert bennem ugyanúgy ég, forrong, de kimondani még nem tudom. Megtestesíted mindazt, amit elrejtek a látó szemek elől, mert félek megmutatni ki vagyok és Te mégis, ily nyugodtan mutatod meg nekem. Dühöm nem ellened irányul csak minden olyan tevékenység felé, ahol rámutattál hiányaimra, melyeket még nem vagyok kész elfogadni. Meg akarok tőled szabadulni, mert nem látom, hogy hiába engednélek el, mindig velem és bennem maradnál. “

Elfogadni és megszeretni önmagad hát legjobban a másikon keresztül tudod. Igaz szeretettel, nyitott szívvel, lélektől lélekig hatoló pillantással. Engedd magad szeretni és szeresd az életet, életszerelemmel, felismerve, hogy tulajdonképpen minden EGY.

Kategória: Mindennapok | Szóljon hozzá most!

Áramlás a víz erejével

Az elemek közül az évkörnek megfelelően a vízzel foglalkozunk.

A víz lágysága, tisztasága, mindent körülölelő nyugalma megnyugtat. Eggyé teszi a szétvélasztottat, egybemossa a kettőt és ha kell megtisztít, átmos minden gondolatot, érzelmet testedből. Arra az időre emlékeztet, amikor minden Egy volt. Anya pocakjában, nyugalomban. Amikor nem volt TE és nem volt ÉN, hanem MI voltunk. A csepp a tengerben. Apró részlete csupán az egésznek. Az eggyé válás csodáját élheted át, amikor átengeded Magad a víz megtartó erejének és pihensz benne, lebegsz a tetején. Úszol az áramlattal, könnyedén. Hiszen tested is pille könnyű, az elemek egyike visz és hordoz hátán. Ha megengeded.

Konyhánkban:
A víz elem, a vizes közeg minden alapanyagot egyesít. A keleti hagyományok úgy tartják, hogy a vízben összefőzött alkotórészek energiája eggyé válik, könnyen emészthetővé válik ezáltal, de közben megőrzi a növények, zöldségek friss erejét, indentitását. A levesek, levek a gyógyító konyha részei!

Szervezetünkben:
Testünk 60% víz, amely a minden szinten kihat életünkre. Hidratálja bőrünk, javítja az emésztést, a tisztulási folyamatok elengedhetetlen alkotóeleme. A víz biztosítja a vérkeringést, mindezek mellett befolyásolja a vér összetételét, vérnyomást. Szerkezetéből adódóan képes az információ és tápanyagok szállítására, illetve áramlásának köszönhetően a méreganyagokat is hatékonyan üríti ki a szervezetünkből.

Kineziológiában:
A TEK Kineziológia tanácsadás előtt és közben is érdemes a fokozott vízivás. Miért?
Az izmok 75%-a víz és mivel az izomtesztelést használjuk mint direkt információ-szerzési eszközt, így fontos hogy az izom megfelelő mennyiségű vizet tartalmazzon. Mindezek mellett a víz segít a tisztulási folyamatokat, serkenti az agy működését, így elengedhetetlen a tanácsadás alkalmával is.
A TEK tanácsadás esetében előtesztekkel bizonyosodunk meg arról, hogy a test minden szinten készen áll az érzelmi stresszoldási folyamatokra.

Jelentkezz be tanácsadásra az új weboldalon!

Kategória: Epigenetika | Szóljon hozzá most!

Női egész-ség

Korunk legaktuálisabb női betegségei mind a női szerveket érinti. A nő gyógyulása mindig belső erőből, szívének vágyából fakadó munka. Minden külső terápiás, segítő eszköz csupán teret tud tartani, irányt tud mutatni, ahogy rálépsz saját nőiséged ösvényére. A segítő kérdéseivel, jelenlétével, nyugodt mosolyával ölel körbe, tudja minek van itt a helye és ideje, de a lépéseket, a felfedezéseket mind TE éled át! Te vagy az, aki méhedet átölelve elindulsz az Élet labirintusában, hogy megélve a felismeréseket, igazán elmélyülhess gyógyító asszonyként integráld a benned élő minőségeket.

Maga a betegség, fájdalom, blokk, probléma, ami a női szervek és a női lélek vonatkozásában felmerül és munkára hívja a nőt, kiválasztottá teszi és lehetőséget kínál arra, hogy megtanulja figyelmét önmagára fordítani, s engedje érzékennyé válni önmagát méhe jelzéseire és üzeneteire. Azt tapasztalom, hogy valójában a menstruáció megértéséből – és akkor itt már tényleg a női szakralitásról, mélylelkiségről beszélünk – az egész életünket érthetjük meg.

Mit kapsz a NEF tanfolyamok során?

– elméleti alapot, mely segítségedre lehet abban, hogy finomabban, mélyebben értsd a tested és érzékenyebben viszonyulj állandóan változó, ciklikus, női természetedhez.
– online leírást a női teljesség útját felölelő NEF alap illetve kezdő gyakorlatsorról
– hanganyagokat, melyek végigkísérnek a női életúton, a minőségek és archetípusokon át, Pozsgai Nikoletta előadása által
– szakrális hátteret, hogy végigkísérjen az élet szentsége a hétköznapokban is
– részévé válsz egy női közösségnek, ahol rendszeres Klub alkalmak, könyvek, nőiséget célzó tanfolyamok válhatnak segítségedre

+ A NEF oktatók mindegyike különböző módszereket képviselve egyéni kozultációk, tanácsadások során is tudnak segíteni, ha úgy érzed elakadtál.

2018-ban Budapesten, Miskolcon és Győrben is be tudsz kapcsolódni a női körök egyikébe.  Tapasztald meg, éld át milyen a női rivalizáció helyett nővériségben élni egymással.

Kategória: NEF | Szóljon hozzá most!

Nem szabad érzéseket tiltani

A legsúlyosabb hiba, ha nem ismerjük el a gyermekünk érzelmeit. Minden korosztálynak megvan a maga szókincse, hogy kifejezze fájdalmát, sérülékenységét. Felnőtt világunkban némelyik kisgyermekkori probléma pitiánernek tűnik ahhoz képest, amit mi élünk. “Ne sírj, majd elmúlik. ” biztatjuk félvállról, mintha elfelejtettük volna mennyire tud fájni. Pedig, mi magunk is ennyire érzékenyek vagyunk. Milyenek lennének a gyerekek, a fiatalok?

Tisztán emlékszem, hogy óvodás szerelmi bánatomat nem vették komolyan a szüleim.

“Mire katona leszel, elmúlik.” – hangzott a bíztatás nagyszüleimtől. Ma már felnőtt fejjel értem mire gondoltak. A baj az, hogy akkor nem értettem mikor leszek én katona, egyáltalán mit akarnak ezzel mondani. Nem vettek eléggé komolyan mert elfelejtettek belehelyezkedni a helyzetembe, nem érezték át, mi minden van bennem. Joggal lehettem volna csalódott vagy dacos, de én csak a katonákon gondolkodtam. Mit tudhatnak, amit én nem.

Ne általánosítsunk! Nem tudhatjuk, hogy mennyire megszégyenítő az, amikor az érzéseket elbagatellizálva rávetítjük a nagy egészre. “Mások is vannak ezzel így.” “Veszett már több is Mohácsnál.”

Érzéseket nem lehet és nem is szabad tiltani. Nem megoldás, ha azt mondom: ” Ne légy mérges.” Sokkal fontosabb megértenem, mi van a háttérben, mi történik a gyermekben, hol és miért érzi sértve magát, vagy akár jogait. Így közelebb kerülhetek hozzá, igazi támogató erőt képviselhetek később az életében.

Kategória: GyermekLanc | Szóljon hozzá most!

Anyaméh Gyógyítás – Menopauza idején

A nők menstruációs ciklusa nem feltétlenül egyezik meg a holdfázisokkal. Azok, akiknek már nincs menzeszük, vagy szabálytalan a havi vérzésük, még mindig ciklikusan működnek, és a holdfázisok változásának követésével kapcsolódhatnak ez egyes energiákhoz. (Egyetlen gyakorlat napi végzésével táplálhatják a négy archetípust magukban.)

A menopauza szakaszában lévő hölgyek helyzetét a lámpa metaforával lehetne a legjobban szemléltetni. Ha a négy archetípus a lámpabúrát alkotja, akkor a villanykörte/a fehér fény testesíti meg a menopauza szakaszában lévő hölgyeket. A fehér fényben mind a négy archetípus egyszerre jelenik meg és kerül felismerésre.

Ha a nők életük során nem ad(hat)tak elég figyelmet valamelyik archetípusnak (“személyiségüknek”), akkor a következő esetek fordulhatnak elő ebben az időszakban:
Azoknak a nőknek, akik korábban nem adtak elég figyelmet a bennük élő VARÁZSLÓNŐNEK, előfordulhat, hogy fiatalabb párjuk lesz ebben az életperiódusban.
Ha nem törődtek eleget a HAJADON energiáikkal, új tanulmányokba kezdhetnek.
Ha az ANYA energia nem kapott elég figyelmet (pl. üzletasszonyok esetében) korábban, karitatív tevékenységekbe kezdhetnek.
Ha a BANYA energia hiányzott az életükből, könnyen előfordulhat, hogy egy indiai kolostorba vonulnak majd vissza… 🙂

TIPPEK MENOPAUZA SZAKASZÁBAN LÉVŐ NŐKNEK – avagy mit tehetnek a hölgyeknek ebben a szakaszban?
A legjobb, ha minden archetípus/energia szerinti tevékenységet végeznek.
A holdciklusokat követve végezzék az adott holdfázis szerinti tevékenységeket.

Az előadás lényeges mondanivalója az volt, hogy a nők harmóniában is élhetnek a havi ciklusukkal. Ha elfogadják, hogy ciklikusan működnek, megismerik annak természetét, továbbá igyekeznek az egyes archetípus energiáknak (ciklus fázisoknak) megfelelő tevékenységeket végezni és örülnek minden periódus ajándékának, saját maguk és környezetük számára is sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet teremthetnek.

A Nemzetközi Anyaméh Áldás (Worldwide Womb Blessing) mozgalmát és hazai közösségét szervező Nina Drecq (a kezdeményezés hivatalos koordinátora), a közeljövőben Magyarországon is elérhető lesz. Női köröket szervez, előadásokat tart, illetve női, férfi és páros áldásokat is végez, gyógyít.

HAMAROSAN VÁRHATÓ! Workshop-ok a 4 különböző archetípusról. További információk elérhetőek a kezdeményezés magyar nyelvű facebook oldalán: https://www.facebook.com/wombblessinghungary/events

Kategória: Női Erő Ébresztés | Szóljon hozzá most!

Agresszív a gyerek?

A legújabb kutatások alapján az agresszivitás esetében több irányból kell vizsgálódnunk. Sokan hibáztatják az erőszakos tévéműsorokat, mesefilmeket, azonban ez annál összetettebb probléma. Azt mindenesetre bizonyították, hogy a tanmesék, ahol az erőszakos cselekedetet megtorolják és végül a jó győz, pontosan annyira serkenti agresszióra a gyerekeket, mint amikor nincs következménye a tettnek. A mozdulat, a módszer és a tett az, ami megmarad a gyermekben és nem a konklúzió, az eredmény és az etikus magyarázat. Ezen erőszakos műsorok szelídebbre cserélése nyomán a gyerekek még kifinomultabb zsarolási, sértegetési módszereket állítottak fel. Hogy honnan tanulják?

Azzal, hogy a gyerekeket megfosztjuk attól, hogy lássa szüleit veszekedni és ami fontosabb kibékülni és kiegyezni, azzal olyan megoldási stratégiáktól fosztjuk meg, ami a társas érintkezés alapja. A gyerek mindenképpen érzi és tudja, hogy baj van, de ha nem látja a szülők hogyan beszélik meg, kötnek kompromisszumot, kérnek bocsánatot és beszélik meg a következő lépést, a látott vagy hallott veszekedéstől megnőtt stressz szintje úgy marad és agresszióban nyilvánulhat meg.

Azt gondoltuk, hogy az agresszivitás mindig a kortársak elutasításából vagy attól való félelemből fakad, ezért a szülők két kézzel igyekeznek óvni a gyermeküket minden fajta visszautasítástól, kudarcélménytől. Előre megtervezett heti programok, hétvégi zsúrok, játékmesterek és animátorok veszik át a szabad interakció helyét.

A foglalkozásaim alkalmával mindig hétről hétre nehezednek a gyakorlatok, egyik a másikra épül. Fontos, hogy együtt dolgozzanak, megérezzék határaikat és azokat tagítsák, bátorságot merítve az addigi sikereikből. Van szabad játék, van terük és idejük arra, hogy ők maguk fedezzék fel a világot.

Januártól újra indulunk!

Kategória: GyermekLanc | Szóljon hozzá most!

Miért fontos a mese?

A tanulási kompetenciák hiánya sokszor visszavezethetőek az élő szóban történő mesélés, képiség hiányára. A világot az érzékszerveinken át tapasztaljuk és képezzük le belső képpé, valósággá. A kisgyermek egésze egy nagy érzékszerv, nem csak szemén át, hanem érzelmein át képes a belső világát kialakítani. E világ gazdagsága lesz alapja a képzeletének, mely elengedhetetlen akkor, amikor a tanító néni a betűk világába kalauzolja a létrán felmászva elérve az A betűt és így tovább. Ahhoz, hogy a hallott hangokat, verbálisan leírt képeket képes legyen formává alakítani a keze mozgásán át, látnia kell maga előtt. El kell tudnia képzelni hogy formálódik, hogyan fog megjelenni az ő füzetében. Ha már látja, akkor egyenes út vezet oda, hogy apró mozdulatok által megalkotja képzeletének megfelelően. Azt mondják írni az tud, aki már nem azon gondolkozik hogyan görbítse, kerekítse a betűt, hanem a keze automatikusan gömbölyít, alkot, azaz direkt kapcsolatban áramlik az információ a kéz és a fej között. A folyékony, élménnyel átitatott írásig a belső képeken át jutunk, a nagy formákat bejárva és megtapasztalva a meseerdőben majd az osztályteremben is.

Mi a helyzet a tanmesékkel?

A gyermeki érzékelés kevésbé korlátolt világa a tanmesének tanításait mélyebb szintre raktározza, saját felfedezéseket téve és igazságokat levonva a meséből. Engedjük szabadon ezt a felfedezést, mely minden gyermek egyéni útja. A gondolkodást megelőzően építve és erősítve azokat az agyi pályákat, amelyek majd a saját értékrendszer felállításához szükségesek sokkal később, felnőttként tudja majd hasznositani. Ne akarjuk megmagyarázni már korlátolt, tudományos agyunkkal, hogy a mese fonalában mi miért történt. Hagyjuk ezt arra a generációra, aki utánunk következik és szemléletében teljesebb és tisztább.

Meséljünk minden nap!

Kategória: GyermekLanc | Szóljon hozzá most!

Most akarom!

Azt mondják nehéz ma gyereknek lenni..kamaszodni és felnőtté válni. Sok a lehetőség, a változó. Főleg azoknak nehéz, akiknek gyermekkorukban megmondták, hogy mit kell csinálni. Ha a szülők folyton akarnak valamit, akkor a gyerek nem akarhat. Akarhat, de az akarata, az igénye, a gondolata fabatkát sem ér. Megszokja és alkalmazkodik. Ez a gyermek azonban egyszer felnő és keresni fogja azokat a helyzeteket, munkahelyeket, ahol más akar és ő továbbra is úgy működhet, ahogy otthon. Biztonságban, otthonos melegben. Végrehajtom, amivel megbíztak, nem akarok jobbat, nem akarok többet, nem mérlegelek, vakon követem az utasítást. Ez az én szerepem.

Annál nagyobb a baj, ha ezek a fiatalok nem találják meg a szülői pótlékot. Ha nem akar hirtelen tőlük senki semmit. Leérettségiztek, kikerültek a szülői házból és először szembesülnek az akaratukkal. Megpróbálják bepótolni az elmúlt 20 évet. Mindent és most akarnak. Gyors eredményt, vaskos pénztárcát, lakást, autót, szeretőt. Örömükben, hogy kiszálltak a mókukerékből elfelejtik, hogy eddig ők érték el ezeket a célokat. Már nem akarnak végrehajtók lenni. Minél kevesebb munka által elnyert jutalom hajtja őket. Önmagukkal kerülnek összetűzésbe, mert a vágyálmokat nem érik el, elégedetlenség, frusztráció, harag lesz rajtuk úrrá. Időzített bombává válnak, amíg újra meg nem találják a biztonságos közeget, ahol megmondják nekik mit tegyenek.

Nem leszek a gyerekek számára zsarnokoskodó, megmondó ember. Igen, engedem, hogy együtt alakítsuk ki a foglalkozás menetét, hogy behozzák saját ötleteiket, hogy legyen egy hely, ahol komolyan veszik őket. Vannak szülők, akik nem értik, mert azt vallják, mi felnőttek, jobban tudjuk. Én hiszek az együttműködés erejében és hatékonyságában.

Januártól újra indulnak a foglalkozások! Alig várom!

Kategória: Agytorna | Szóljon hozzá most!