Értékes a bölcs öreg is a családban!

“Nem érti azokat az embereket, akik azt mondják, alig várják a nyugdíjat. Hogy lehet egész életedben az után vágyakozni, hogy felesleges legyél? Koloncnak lenni a társadalom nyakán[…]? “Fredrik Backman: részlet Az ember, akit Ovénak hívnak c. könyvéből

November elsejével beléptünk a bölcs anya, bölcs öreg évköri minőségébe. Kicsit mindannyian elcsendesülünk ilyenkor, egyre kevesebbet mozdulunk ki a négy fal közül. Jó egy kicsit a melegben bevackolódva hallgatni az ősöket, történeteiket, múltjuk kacagtató vagy elgondolkodtató részleteit. Így tanulhatunk generációs hőseink hibáiból, és töltekezhetünk a megoldásokból. A bölcs, tudását átadni tudó idősebb generáció nem felesleges, holott sokszor azzal, hogy nyugdíjba mennek elvesztik önmagukba vetett hitüket, úgy érzik ők már csak koloncnak vannak a család, társadalom nyakán. Hirtelen elfáradnak, megváltozik a napi rutin, nem találják a helyüket a mindennapok tereiben. Pedig fontos lenne, hogy helyükön állva támogassák a család működését, egyszerű jelenléttel, unokázással, közös programokkal. Mert értékesek!

Mindenki átélte már a “feleslegessé váltam” belülről felörlő érzését. Önértékelésünket, fontosságunkat sokszor kint keressük. Hirtelen azt sem tudjuk miért jöttünk, mit is akarunk az életünkben, nem látunk magunkban sem szépet, sem értékelhetőt. Holott a megfelelő önértékelés belülről fakadó erő. Minden korosztálynak megvan a saját feladata, fejlődésének, rugalmasságának kihívásai és nem kevesebb egyik a másiktól. Az öreg tanítja a fiatalt, majd a fiatal tanítja az öreget. Így működik ez. Egymást támogató jelenléttel biztosítva egymást a létjogosultságról, hogy fontosak vagyunk mindannyian a családnak, rokonoknak, szeretteinek, barátainknak. Ne hagyjunk senkit egyedül! 

Vonjuk be az életünkbe a bölcs erőt, segítsük Őt hozzá, hogy helye és szava legyen a családban. Lehet, hogy már javaslatai nem helytállóak, mert a világ változik, de vannak dolgok, amik sosem változnak: A család, mint közösség ereje, a szeretet és becsület fontossága.

Értékeljük az “öregerőt”, halljuk meg tanításait, mert fontosak ŐK! Ha már rég mondtad nagyszüleidnek, szüleidnek, hogy mennyire fontosak, tedd meg ma! Sosem tudhatod mennyit jelenthet ez Nekik és hogyan segít ez az erő téged is egész életedben tovább! Hiszen belőlük, gyökereidből táplálkozol egész életedben. Érdemes megismerni mire támaszkodsz, mi segít utadon. 

Kategória: Mindennapok | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*