Te hogyan kommunikálsz?

A kommunikáció információk közlését vagy cseréjét jelenti, valamilyen jelrendszer alapján. Az interakció általában két vagy több személy között történik, a tekintetváltástól egészen a verekedésig. Bizonyára mindannyian voltunk már tanúi vagy éppen részesei olyan szituációnak, melyek a kommunikáció kudarca jellemzett. Leggyakoribb példája ennek a szülő-gyermek párbeszéd, mely inkább áldialógus, melyben az egyik fél “parancsokat” oszt vagy éppen hallgat míg a másik visszautasít, esetleg visszabeszél és már csapja is az ajtót.

“Az ilyen kommunikáció tragédiája nem a szeretetnek, hanem a kölcsönös megbecsülésnek, nem az intelligenciának, hanem bizonyos készségeknek a hiánya” Haim Ginott

Hogy el tudjunk fogadni másokat, önmagunkról és a másikról nyert benyomásokat kell pontosítani, esetekben kimondani. Ehhez önismeret, kíváncsiság, beleélésnek a képessége szükséges és az sem hátrány, ha az ember lány ismeri az erőszakmentes kommunikációt, ne adj isten az asszertív kommunikáció lényegét és alapját. A META modellel pedig akár saját kommunikációs technikánkat is fejleszhetjük, tudatosan kerülve az általánosításokat, gondolatolvasó mondatokat.

“Sosem viszed le a szemetet!” – hallattam sokszor elégedetlenségem. De tényleg sosem? Volt már rá példa hogy levitte..persze. Akkor ez mégsem teljesen korrekt így. Mit szeretnék helyette kifejezni? Hogy szeretném ha többet segítene? Fáj a hátam és jó lenne ha levinné a szemetet ezzel is kifejezve mennyire figyelmes? Mi van tulajdonképpen az elégedetlenségem mögött?

Ahhoz persze hogy ezeket a “jól bevált” mondatokat kiirtsuk a napi szóhasználatból, tudatosan kell figyelnünk mit gondolunk és mit mondunk ki akár magunknak, akár másoknak. Mert az erőszakmentes kommunikáció kijár önmagunk számára is.

Gyermekeink a családon belül tanulnak meg beszélni, használják a megszokott fordulatokat, szlogeneket. Testbeszédünk mellett a folyékony anyanyelvet is velünk és általunk sajátítják el. Megéri a figyelmet, extra perceket, hogy átgondoljuk mit is és hogyan szeretnék elérni.

Itt többet olvashatsz az Asszertív kommunikációról.

Kategória: Kineziológia | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*