Értem..de vajon tényleg?

Amikor valakivel összhangban vagy, egyszer csak azt veszed észre, hogy szinte ugyanaz a testtartásotok, hiszen egy olyan belső folyamat zajlik bennetek, melynek során a másikat érzelmileg tökéletesen eléred, ösztönösen rátalálsz és szinkronba kerülsz vele. Interakcióban vagytok, összhangban mozdultok, mint a szerelmesek, akik szinte eggyé válnak. Rapport kiépítésének neveztük ezt tanulmányaim során, de egyre többször találkozom vele pszichológiai szakírások kapcsán.

Rengeteg párkapcsolati félreértés megelőzhető lenne, ha tudnánk igazán hallani és hallgatni. Az egymásra hangolódás varázslatos folyamat, ami akkor tud megtörténni, ha az egyik beszél, a másik hallgat. Amikor az egyik valamit mond, és a másik szinte kiüríti az elméjét és csak a másikra figyel, akkor érzelmileg egy sokkal mélyebb megértés tud megszületni. Nem csak párkapcsolatban, de bármilyen kapcsolódásban sokat segíthet ez a módszer, hiszen lehet, sőt valójában biztos, hogy a másik nem azt várja hogy a problémáját megold, hanem hogy teljes, őszinte tiszta figyelemmel légy vele. Értsd meg a legbelsőjét. Amikor az indulatok kimondása után hangja elcsendesül, légzése megnyugszik, akkor tudd, hogy jól csináltad!

Sokszor tapasztalom önmagamon, hogy egy-egy beszélgetés során ugyanazt a problémakört boncolgatom több irányból, újra és újra elmondva felháborodásomat..A kör megy, de senki nem figyel, így úgy érzem mivel nem értették még eléggé mit érzek, mennyi minden mozdult meg bennem, próbálom más szemszögekből egyre erőteljesebben tudatni érzéseimet. Aztán kapcsolok. Hát persze. Még nem tudják milyen az értő figyelem, a csend, mely nem zavaró, hanem megnyugatatóan hat a testre, lélekre egyaránt.

Tanítsuk meg egymást hallani, igazán két füllel jelen lenni, két szemmel figyelni és egymásra hangolódni, mert így akár otthoni terekben is sokat tehetünk egymásért, a családi békéért.

Ha tetszett, olvass tovább az Asszertív kommunikációról a mindennapokban!

Kategória: Kineziológia | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*