Dimenziók a mozgáskultúrában

A dimenzió, egy gyakran használt tudományos és metafizikai kifejezés, ami a latin „kimér” (dimētior) igéből ered, magyar fordításban: méret vagy kiterjedés.

Az általunk megtapasztalt világot évezredek óta az euklideszi tér segítségével háromdimenziósnak tartjuk: a tárgyaknak szélessége, hosszúsága és magassága van. A fent, a lent és a négy fő égtáj iránya adja meg azokat a koordinációkat, melyben mindannyian élünk. A keletiek szerint ehhez még hozzá tartozik a közzéppont, ahonnan mindez kiindul.

Amikor a gyermek növekszik, ezekkel az irányokkal ismerkedik. A mozdulat, mint forma, melynek célja a körülöttünk lévő tér megtapasztalása, a fő térirányok sajátosságai, fent és lent, elöl és hátul, a jobb és bal segítik megtalálnia azt a középpontot, ahonnan minden mozdulat kiindul. A gyermek személyes terének megtapasztalása segíti hozzá, hogy kialakítsa saját terét, testtudatosságát, mely később segítheti mások határainak is érzékelésében, az egyensúly kialakitásában. Nem véletlen, hogy a legtöbb játék, mozgásforma minden irányban átmozgatja a testet, megismerteti a résztvevőkkel annak határait és irányait a mozdulatnak.

Nyelvünk fantasztikus módon őrzi e irányok hatását az életünkre. “A felhők között jár.” – mondjuk sokszor a kamaszra, aki épp a kitágultságában keresi önmagát. ” Elveszti a fejét” – használjuk amikor valaki dühében meggondolatlanul cselekszik. Nincs kapcsolata a fenttel, saját szellemi világával, elviszi az érzelem. Erre utal a fejetlenség képe. Talán már látjuk miért olyan fontos, hogy a tengelyek álljanak és minden kisgyermek életében kialakuljon a dimenziók együttállása.

Változunk a születéstől fogva folyamatosan, érdemes hát felnőttként is a dimenziók összerendezésével foglalkoznunk. Amikor kilendülünk a középpontból akkor jellemző ránk a szétesettség érzése, a figyelemzavar, túlzásba vitt cselekvés, akár hiperaktivitás. Felettünk az ég, alattunk a föld, ideje, hogy mi mindennek középpontjában érzékeljük saját erőinket.

Legközelebbi Agytorna Bemutató óra: 2017. január 14. 10:00

Kategória: Agytorna | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*