Mi a szupererőd?

Virágzik minden olyan ágazat, ami arra specializálódott, hogy elvonja a figyelmünket a jelenről, saját valóságunkról. A mozifilmek, a számítógépes játékok, a fantasy regények és szuperhősös maskarák mind egy célt szolgálnak: leválasztanak a hétköznapi valóságtól és elhitetik hogy az, amit látsz az igaz. A legtöbb sikerrel befutó könyvben és film produkcióban a jó győzedelmeskedik a rossz fölött, a kilátástalan helyzet ellenére. Nem csoda hát, ha jólesik a hétköznapi problémáinktól felszabadulva elvonulni a mesék világába.

A szupererő híján (?) elég néznünk, elképzelnünk, hogy szebbek legyenek a mindennapok. Én azonban úgy gondolom mindenkiben megvan a szupererő. A ma divatos Éhezők viadala, Harry Potter, Transformers és még sorolhatnám arra tanít bennünket, hogy létezik egy egyetemes érzés, egy erő, ami benned is benned van! Ez pedig a szeretetet. Mindemellett a szereplők szokszínűsége, jellemfejlődése megnyugtatóan hat, hogy lehetek más, lehetek jó valamiben és talán pont ez fogja megadni a szükséges keretet a történetnek, amit úgy hívunk Élet.

Nézni, ahogy a bátorság, a barátság és a szeretet győz nem véletlenül szólít meg fiatalt, időset egyaránt. Belőlünk tükröznek vissza valamit, amit régóta tudunk, hogy ott van és csak arra vár, hogy megerősítést kapjon, hogy így is lehet. Hogy vannak nagyobb értékek, szebb napok, van értelme jónak lenni és igazat szólni még akor is, ha senki nem hisz nekünk. Hitet és reményt csepegtetnek belénk a filmek és emlékeztetnek, hogy a szupererő bennünk van.

Az én célom, hogy a gyerekeinket így neveljük: bízva az ő szupererejükben, segítve őket annak kibontakoztatásában. A mesék bennünk és körülöttünk élnek. Ideje, hogy saját történeted igaz hősévé/hősnőjévé válj. Ehhez kell egy közeg, ahol a gyerek önmaga lehet, ahol teljes elfogadásra lel, ahol kipróbálhatja milyen óriásnak, törpének, sárkánynak vagy hősnek lenni. Mert ha el tudja játszani, akkor át tudja élni és akkor az az erő az övé! Ekkor nincs szükség álomvilágra, mert saját álmait valósítja meg.

Kategória: Agytorna, Mindennapok | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*