Testünk és szerveink energetizálása

Dr. Eőry Ajándok: Test – és fülakupresszúra című könyve megszólít évről évre újra, mindig rávilágítva egészségem, testem és életem összefüggéseire. Szeretném röviden idézni azokat a sorokat, amelyek engem először megszólítottak:

“A HKO, azaz a Hagyományos Kínai Orvoslás a világ egyik legrégibb, mondhatni több mint 3000 éves jól megalapozott, rendszerezett orvoslása. Ennek meghatározó része a kínai masszázs, azaz az akupresszúra, amely a bőrben és a bőr alatti szövetekben, az izmokban haladó energiapályákat, ún. meridiánokat célozza meg és egyik jelentős területe a csontmasszázs, a sérüléseket helyretevő, gyógyító masszázstechnika is.”

Ezeket a sorokat olvasva még nem gondoltam, hogy testemben egy barátot, társat üdvözölhetek magam mellett.

A meridiánok, ahogy írja a bennük lévő energia szerint lehetnek yang, illetve yin típusúak. A yin és a yang elveknek megfelelően az összes yin meridián a mellkas, has, valamint a végtagok belső oldalán, tehát a test középvonalához közelebb; az összes yang meridián a háton és a végtagok külső oldalán fut, azaz a test középvonalától távolabb. Minden yang meridián felfelé fut, azaz eléri a fej területét (összeköttetés az égi yang energiával) és minden yin meridián lefelé fut.

Dr. Eőry Ajándok 14 meridiánról ír könyvében, ebből én a tüdővezetéket emelném most ki, annak 11 pontjával. Nem véletlenül, hiszen az őszben járunk, az 5 elem tana szerint a Fém elem időszakában, melyek yin szerve a tüdő, Yang szerve a vastagbél! Mindkét szervnek legfőbb feladata a felgyülemlett melléktermék eltávolítása, elengedése a testből. A vastagbél és tüdő kiegyensúlyozatlan munkája belső elégedetlenséget, szomorúságot, szervi gyulladásokat, testi fájdalmakat idézhet elő.

A tradícionális kínai orvoslástan a hosszú ideig tartó bánatot, melankóliát és szomorúságot a tüdő működésével látja összefüggésben. Nem véletlenül, hiszen a tüdőnk az, ami a számunkra nem építő, nem hasznos anyagot kilélegzi testünkből, a felhalmozott szomorúság, letargia így  megbetegítheti. Ha tüdőnk megtelik negatív gondolatokkal nem tudja a tiszta, építő levegőt belélegezni és így megbetegszik. Fordítva is működik a folyamat, az összegörnyedt testtartással, amivel nem engedünk tüdőnknek elég teret, biztosítjuk magunk számára az enerváltságot. Ilyenkor ősszel hajlamosabbak vagyunk átadni magunkat a szomorúság, fájdalom, elmúlás érzéseinek, képeinek, hiszen búcsúzik a nyár, a napos meleg idő.

Válassz másképp, aktiváld tested öngyógyító mechanizmusát: A tüdő meridián a kar belső területén fut le és a hüvelykujj külső területén vegződik. A könyv által kiemelt pontok mind a tüdő problémáival foglalkoznak, mint asztma, köhögés, hörgő és tüdőgyulladás. Csodálatos, hogy testünk segítségével, a könyvben leírt pontok masszírozásával aktiválhatjuk testünk öngyógyító folyamatait. Fontos, hogy a tüdő aktív időszaka 3-5 óra között van és a fehér színnel érdemes töltemi, azzal energetizálni. Ennek fontossága abban rejlik, hogy a meridián kiemelt időszakában még jobb hatást érhetünk el, hiszen ekkor az energia mennyisége azon a pályán maximumát éli.

Nem kell, hogy az esős rossz idő kedvünket vegye és átadjuk magunkat a szomorúságnak! Keressük a színes faleveleket, kiránduljunk, tágítsuk ki mindhárom tüdőszakaszunkat, lélegezzünk! Az akupresszúra mellett több lehetőségünk is van, hogy testünkkel, szerveinkkel foglalkozzunk, azokat gyógyítsuk, energetizáljuk. Az én kedvelt technikám a Női ErőForrás (NEF) haladó tanfolyama, amelyen külön foglalkozunk a szervhangokkal, azok színeivel, így aktiválva őket.

Ismerd meg te is tested energiaközpontjait a NEF segítségével és ismerd meg annak energetikai felépítését, hogy testedet egy-ségben, egészségben tudd.

Kategória: NEF | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*