Foglalj időpontot +36 30 480-3997

Kövess

GyermekJóga

 A gyermekjóga foglalkozások középpontjában a mozgás áll, ugyanakkor minden pillanatát átszövi a játékosság és a mese, így az érzelmi intelligencia fejlesztése is. A kisgyermek értékrendjét a mese, az általa megélt események alakítják, így nagy hangsúlyt fektetünk az adott órán a mese cselekményrendszerére, akár az évkör vagy ünnepkörhöz társítva azt. Külső szemlélőként a szülők drámajátékot láthatnak, jelmezek nélkül, ám tudatos mozgáselemekkel, teljes átéléssel kivitelezve: mozgás, játék, mese alkalmazása egy időben, 45 percen keresztül.

A jóga nem vallás és nem sport. Indiából ered, több ezer éves mozgásrendszer, amely az idő múlásával fennmaradt és továbbfejlődött. Mivel a természetben alakult ki, a gyakorlatai is természetesek és egyszerűek. Állatutánzó mozgáselemek képezik az alapját, erre épül ezen elemek sorozata és nehezített verziói, melyeket egy-egy ászanában, tartásban jelenítünk él élünk meg.

Megkülönböztetünk ovijógát (kis ovis és nagy ovis), sulijógát (kis iskolás és nagy iskolás), tinijógát. Az órán az oktató versel, dalol, mondókázik folyamatosan, közben a helyes mozgást irányítja, mindig az adott csoportra összeállított gyakorlatsor szerint.

Minden jógafoglalkozás felépítése egy megszokott rendben zajlik: elhelyezkedés, köszöntés, bemelegítés, nyújtó, hajlító gyakorlatok, sorozatok, helyes testtartást elősegítő gyakorlatok, állatutánzó nagymozgások, végtagszétválasztó, keresztező gyakorlatok, az idegrendszer érését elősegítő gyakorlatok, gurulások, forgások, ugrások, relaxáció, légzőgyakorlatok, koncentráció-, figyelem-összpontosító gyakorlatok, nagymozgásos játékok, érzelmi intelligenciát fejlesztő játékok, befejezés.

A mai gyermekek életmódja nagymértékben mozgásszegény és túlingerelt, így fontos része az órának az érzelmek kezelését segítő légzőgyakorlatok és az azokhoz kapcsolódó nagymozgások. A legnehezebb gyakorlat a mozdulatlanság, melyet az óra végén relaxáció, nyújtógyakorlatok során él meg minden gyermek.

Összerendez, átmozgat, feltölt. Jóga minden gyereknek!