Foglalj időpontot +36 30 480-3997

Kövess

JÓGA GYEREKEKNEK

Több ezer éves tudást és hagyományt ismerhetnek meg játszva a jógaórákon a gyerekek. Gyökereiben az óra ugyanolyan, mint a felnőtt jóga, mégis a gyerekek élvezhető, játékos formában tapasztalják meg a jóga valamennyi jótékony hatását.
Elengedhetetlen a mozgás, a játék, a mese, a drámajáték alkalmazása. A gyakorlatokkal könnyedén azonosulnak. Szinte észre sem veszik, mennyit dolgoznak az órán, mert az ászanákat játékos formában tanuljuk. Mindeközben testükről, a természetről, a világról is számos ismerettel gazdagodnak. A gyerekjóga minden gyermek számára nyitott, nem csak csendes és "jólnevelt" gyerekek végezhetik. Kifejezetten előnyös figyelemzavaros, beszédhibás, szorongó, vagy akár hipermozgékony gyerekeknek is.

Miért a jóga

Erősödnek az izmaik, javul a tartásuk, nő a kitartásuk és az akaraterejük. Idegrendszerük és szervezetük védekezőképessége is megerősödik. Az előbbi jóvoltából javul a koncentrációjuk, az utóbbival könnyebben vészelik át a betegségeket. És végül fokozódik a tudatosságuk: pontosabban képesek érzékelni a külvilág, valamint saját testük és belső világuk jelzéseit, jobban megismerik önnön képességeik és teljesítményük határait.

Érzelmi intelligencia fejlesztés jógával

A gyerekeknek futniuk, gyalogolniuk kell, hogy kialakuljanak a motorikus készségeik, szükségük van a szabad játékra, mely nem versenysport és nincs benne kiközösítés. A jóga órákon az egyik legfontosabb elem az EQ, azaz Érzelmi Intelligencia fejlesztése egyéni és csoportos formában is. Nyíltan beszélünk fájdalomról, szeretetről, lemondásról, elengedésről: milyen érzés, amikor kapunk egy ajándékot, amikor anya megsimogat, vagy amikor apa mesél egy mesét. A gyerekek így megtanulják kifejezni érzéseiket, megismerik, hogy egy érzés egyszerre lehet jó és rossz, valaki számára könnyű, míg a másiknak nehéz.
Az óra gyakorlataiban többek között nagymozgásokkal, csoportos játékokkal találkozhat miden gyerek, ami több boldogsághormont szabadít fel, mint egy tábla csoki. Jógázni jó! :)

Gerinctréning és prevenció

A sok ülés és kevés vagy nem megfelelő mozgás következtében egyre több gyermek kezdi gerincferdüléssel iskolai tanulmányait. Mind az ovi, mind a sulijógán kiemelt szerepe van a gerinc menti izmok erősítésének, a gerinc nyújtásának. Ez segíti a gyerekeket a helyes tartás kialakításában és a későbbi fájdalmak elkerülésében.

Sulisoknak

A alsósokkal rengeteget játszunk, de az óra életkoruknak megfelelő tematikára épülve segíti a tananyagok mélyebb beépülését. Lehet ez szorzótábla, vers, ritms, vagy éppen stresszoldás a félévi bizonyítás előtt. Ezeken az órákon, több légzőgyakorlatot, koncentrációs gyakorlatot végzünk.
A tanulást és a tananyag mélyebb szintű megértését segítendő a jobb és a bal agyfélteke működését is aktiváljuk. Ők már jobban igénylik a páros- és csoportos gyakorlatokat, a bizalomjátékokat, melyek érzelmi intelligenciájukat fejlesztik.

Ovisoknak

Az óvodás életkor gyerekjóga órája rendkívül dinamikus; sokat kúszunk, mászunk, gördülünk, lógunk, forgunk, állatokat utánozva éljük át az ászanákat, miközben különböző idegrendszeri hálókat stimulálunk. Nagy hangsúlyt fektetünk a taktilis és vesztibuláris rendszerek fejlesztésére, a színek, állatok, évszakok ismeretére, miközben rövidebb sorozatokkal fejlesztjük a memóriát.
A légzőgyakorlatokat, koncentrációs gyakorlatokat rövid ideig végzünk, az ászanákat sosem tartjuk ki. A 45 perc aktív játékos mozgással telik, ezt csak a pár perces relaxáció szakítja félbe a 30. percben. A gyermekek megtapasztálják a mozgás szeretetéből fakadó öröm, együttlét inspiráló jellegét. Nálunk nem a teljesítmény számít, hanem a mozgás öröme.

Jelentkezz gyorsan és könnyedén: info@azeletmintolyan.hu