Ki vagyok én?

Az önismerettel kapcsolatban sajnos még mindig nagyon sok a tévedés..”Ugyan, én már jól ismerem magam..” – hallom a konzultációk során. Ez azonban tévedés, hiszen mindannyiunk életében vannak olyan pillanatok, amikor egészen másként viselkedünk, mint ahogy szoktunk vagy akár terveztük. Ilyenkor szembesülünk hogy van, hogy saját magunkat is megtévesztjük. Hiszen semmi nincs kőbe vésve.

A genetikáról sokan tartják, hogy elrendez, de ilyenkor elfeledkezünk arról, hogy a genetika csupán lehetőség, melyek vagy kibontakoztatásra kerülnek, vagy nem. Hatalmas génkészlettel jövünk a világra, a kérdés csupán aktiváljuk-e. Amikor egy gén kinyílna, akkor olyan mint egy virág, mely várja hogy beporozzák. Várja az ingert, hogy kifejeződhessen az életünkben. Ha nem érkezik meg a kulcsinger az adott gén megfelelő időszakában, bezárul, lezárul. Olyan mintha aludna. Ezért nem tud egy gyermek , aki el volt zárva az emberi szótól, később megtanulni folyékonyan beszélni.

Az Én képünk az első pár évünk után erőteljesen újrarendeződik kamaszkorban. A szülő sokszor nem érti, hogy mire fel ez a nagy tiltakozás minden kérés és felszólítás ellen, azonban a gyermek  kényszerítve érzi magát arra, hogy a sok nemet mondással önmagát a szülőtől érzelmi távolságba helyezze el, így felnőtté válva, helyet adva Önmagának. Az én cselekvéses tapasztalati bizonyosság, azaz:  kicsi koromban az vagyok, amit meg tudok csinálni. Serdülőkorban az vagyok, amit el tudok képzelni, ez az álmodozás időszaka. Amit el tudok képzelni, annak a megvalósítása felé már tudok lépéseket tenni, ismerem az utat, vannak lehetőségeim. A serdülő énképében viszont először csak az szerepel, milyen NEM szeretne lenni. Eltávolodik a szülőtől, kritizálja, úgy tesz mintha nem is ismernék egymást, miközben megteremti azt az űrt, melyet majd ki tud tölteni saját személyiségével.

Segítsük őt azzal, hogy nem vesszük magunkra a lázadásának miértjét és meghagyva a kereteket biztosítjuk számára a biztonságot melybe visszatérhet. Mert valljuk be nem egyszerű kérdés azt kutatni: ” Ki vagyok én.”

Kategória: Kineziológia | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*