Konfrontáció – félsz tőle vagy vágyod?

Természetes, hogy konfliktusok közepette zajlik az emberi élet, mert a konfliktusnélküliség egyben kommunikációnélküliséget, kapcsolatnélküliséget jelent. Tulajdonképpen a konfliktus az, mely segíti fejlődésünket. Szerencsére vagy nem éppen, de épp ott tudunk a legtöbbet segíteni, ahol a lelki sebeket okoztuk: a kapcsolódásban.

Tudom, hogy minden konfliktusban újabb és újabb sérüléseket tehetünk magunkévá. Vannak apró, súlytalannak tűnő sérülések, de ha sokszor ismétlődnek, kiderül róluk, hogy nem is olyan jelentéktelenek. Ha valami nem megy, aztán a következő alkalommal sem sikerül és újra-újra belebukunk, akkor ezek a kudarcok összeadódnak. Egy láncolatot képezve, sok kicsi sokra megy elvével szinte mélyen beépítjük, hogy ” Csak arra ne!” Ahol ily módon traumatizálódtunk, azon helyek érzékenyebbé váltak, pont úgy, mint amikor beütjük a kislábujjunkat és fokozottan figyelünk rá, nehogy újra megtörténjen. Így próbálja a tudatalatti törölni a fájdalmas úthoz, személyhez kapcsolódó képeket, elérve hogy a végén már nem is lássuk az oda vezető utat, sőt már gyermekeinknek se tudjuk megmutatni. Kerülni kezdjük, elfelejtjük, hogy arra valaha volt út, lehetőség, kapcsolódás, hit és bizalom.

Sokszor halottam az Önismereti úton haladóktól, hogy ” Ahol a fájdalom, a félelem, a konfrontáció, arra az út.” Mennyire igaz. Amennyire elkerüljük akár a régi sebesüléseink helyét, vigyázva nehogy felszakadjon a seb, ahogy nem merünk nemet mondani, nehogy kiderüljön hogy nem is szeretnek, úgy ragaszkodunk a régi sebekhez. Éldegélhetünk félhomályban, langyos állóvízben de vajon mi lenne, ha pont arra indulnánk el, amerre a legnehezebbnek tűnik?

A tapasztalatom az, hogy arra vannak az igazi elfeledett kincsek, barátok, segítők. A legnagyobb tanítások. Hát menj és ne kerüld a konfliktusokat, mert ez is, mint minden kommunikáció és kapcsolat Rólad mesél. Nem érdemes kihagyni, hiszen ez is TE vagy! Tulajdonképpen még segít is, hogy újra láss, akár generációsan hozott félelmeket, mintákat, hogy megértsd életed mozgatórugóit – mikor, hol és miért nem mertél kiállni magadért vagy miért ez az út volt az egyetlen, amit otthon láttál.

Ahhoz, hogy őszintén tudj kapcsolatba kerülni önmagaddal és másokkal, meg kell élned a bátorságpróbákat, szembe kell nézned védelmezett, fájó részeiddel és ki kell állnod magadért a legnehezebb időszakokban is. Ott nyílik, ahol zárul. Kapcsolati sebeket, melyeket a sok konfliktushoz kötsz éppen a kinyílásban és újrakapcsolódásban tudsz gyógyítani.

Forrás: Bagdy Emőke előadás

Kategória: Mindennapok | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*