Van sikeres életút?

Tulajdonképpen bárkit kérdeztem, senki nem adhatta meg a választ a kérdésemre és épp ezért minden válasz eltérő volt és megmondójáról mesélt. Mit tekinthetünk sikeres életútnak?

Talán először a példaképek útján kellene elindulnunk keresni, mi rég elveszett. Hiszen ha valakinek életét, munkásságát, szerepét kiválónak tartjuk, ő példaképpé válik vagy válhat számunkra. A lehangoló hír azonban, hogy egyre kevesebben tudnak bárkit megnevezni, kire elismerően felnéznek az életükben és a kutatások szerint a fiatalok is inkább szuperhősöket választanak igazi emberek helyett.

Nekem több példaképem van és közben nincs egy sem, abban az értelemben, ahogy talán azt gondolnánk. Mindenkiben találtam szépet, kincset, egy mozdulatot, egy szokást, az érkezőnek szánt mosolyt, melyet mélyen elraktároztam és tudom ilyenné szeretnék válni. Hogy sikeresek-e ezek az emberek ma? Nem tudom, hiszen van, akivel több éve nem találkoztam. Úgy gondolom sikeresek abból a szempontból, hogy amikor kellett tovább tudtak adni valamit a következő generációnak mindabból, amit ők értéknek éreztek.

Ha sikeres életútról kérdeztem bárkit, mindenki a karrier vonalán kezdett el gondolkodni, anyagi bevételeket számolni, és kevesen gondoltak arra vajon elégedettek-e önmagukkal. Nézőpont kérdése – vallom én. Azért nem lehet erre jó választ adni, mert értékrend kérdése milyen a sikeres életút. A lelki béke elérése van, akinek annak számít, miközben szegény körülmények között él, ami másnak szúrja a szemét. Lehet milliárdos és magányos, boldogtalan ember, akiről mindenki azt gondolja a legboldogabb ember a világon és mégsem az. Nagyon nehéz kérdés, mégis mindenki ezt kutatja és ide tart.

Saját értékrendünk kialakítása a felnőttség velejárója. Ítéleteket alkotunk, megérteni igyekszünk, integrálunk és leválunk onnan, ahonnan jöttünk. Ha saját értékrended, szemléleted alapján sikerrel zárod a napot, elégedettség honol a szívedben és nyugalommal vagy jelen minden pillanatban úgy gondolom nagy esélyed van egy sikeres életút bejárására. Persze az is lehet, hogy tévedek.

Mi a sikeres életút ismérve? Te mit gondolsz? Írd meg kommentben.

Kategória: Mindennapok | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*